“Пронађи дрво”

Ова игра се игра у пару и напољу и може се играти у две варијанте.
Потребно је да сте са децом негде где има доста дрвећа (парк, шума…).

Прво поделите децу у парове, једно у пару ће водити, друго ће бити вођено. Једна ватијанта је да детету које ће бити вођено ставите повез око очију а дете које га води треба да га заврти и одведе до дрвета које само изабере. Када стигну до дрвета, дете које има повез треба пажљиво да опипа дрво, да посебно обрати пажњу на висину, ширину, нека испупчења, удубљења, кору и сл., пожељно је чак и да загрли дрво, затим га дете које води врати тамо одакле су пошли, поново га заврти а затим вођено дете скида повез и покушава да нађе дрво које је опипало.
Након што су деца која су имала повез нашла одређено дрво, сада мењају улоге и деца која су водила овог пута стављају повез на очи.

 

Друга варијанта ове игре јесте да уколико немате повез, дете које је вођено треба да жмури и када пар стигне до одређеног дрвета, дете које води “лупне” по глави свог пара и то је знак да оно тада сме да отвори очи и погледа део дрвета и на основу тога мора да запамти које је то дрво. Затим га поново лупне што значи да затвори очи и врати га са места одакле су пошли. Деци можете објаснити да у овој варијанти своје чуло вида користе као фото апарат што ће им бити посебно интересантно.

Зашто?

Зато што:
– Деца развијају чуло додира
– Деца се уче фотографском памћењу
– Деца уче да верују некоме када не користе чуло вида
– Деца уче да буду “нечије очи”
– Деца запажају да дрвеће на једном месту може бити доста различито

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content