О идеји

Током свог боравка у Немачкој (Хановер) на ЕВС-у (Европски волонтерски сервис) програму, имао сам прилику да будем део низ активности које су биле намењене деци и младима.

На самом почетку свог боравка у једној од економски најразвијенијих земаља у европи па и шире, стекао сам утисак да деца овде имају велику слободу. Шта то значи?
То не значи да су деца била физички кажњавана уколико ураде нешто што није по вољи родитеља (ситуација на Балкану – једна дисциплинска по гузи на сред улице), за 12 месеци мог боравка у Хановеру нисам имао прилику да видим ни приближно сличну ситуацију. Благо повишен тон само једном, у парку (малишан је покушао да поломи грану на тек посађеном стаблу).

То је то!
Ни више ни мање, овде родитељи разговарју са децом, без обзира ког је дете узраста стално му се говори и изнова и изнова, дете се усмерава а да се при том не нарушавају слобода и жеље детета.

Неретка ситуација у баштама кафића: млади брачни пар ужива у наруџбини, док поред њих испод стола лежи њихов љубимац (углавном пас који је најмање три пута већи од детета које бауља тик поред њега). За особу као што сам ја из средине која је мало оштрија по васпитавању деце и огромној пажњи која се поклања хигијени, ово је благо речено за мене био ШОК! Нисам неко ко подржава праксу да пас и маца „љубе“ (лижу) малу дечицу по лицу, али на примеру који вам управо описујем је то сасвим нормално, пас и дете тик испод стола поносних родитеља и забављају се.

Но, да не дужим о разним ситуацијама и личним импресијама…

У горе већ поменутом односу на релацији родитељ – дете могли сте прочитати да се са децом у овој нама западној земљи стално прича, прича, прича и прича детету. Шта сме, а шта не, не шта је забрањено – већ није у реду да се ради/дира/помера и сл. због тог и тог разлога… тако да се неретко (једно обично „НЕ! НЕ ДИРАЈ ТО!“ – код нас на пример) претвори у једну малу дискусију коју родитељ има са дететеом (било ког узраста). Дакле објашњење, дете поставља велики број питања – родитељ стрпљиво и мирно одговара на свако (разговор без „измотавања“) и сви срећни и задовољни.

МИСЛИТЕ О ТОМЕ!

У наставку ћу вам понудити неколико идеја за породичну забаву/игру/активност, идеје како афирмисати и покренути групу деце, како их по потреби примирити и усмерити њихову пажњу на оно што желите да истражујете или посматрате.

error

Ако Вам се допало - поделите! ;)

Skip to content