Како се играју кликери?

Правила игре

Кликери се најчешће играју ‘у кликере’ (иако се могло играти и у стрипове или новац). Односно, победник узима кликер оног који је изгубио. Може се играти и реда ради, али то брзо досади. Важно је знати значење и речи “опељешити”. Када вас неко опељеши значи да сте једноставно остали без свих кликера.

Кликери су код већине играча имали и сентименталну вредност. Тачније, велики број играча имао је свој ‘срећни’ кликер.
У нашем поднебљу под игром кликера подразумевала се игра ‘на рупу’, иако има и других игара које су се играле. Рупа која се правила забијањем пете у земљу и лаганим окретањем. Број играча потребних за игру је два или више, а сваки игра по једном и тако у круг истим редоследом.

1. Након што се направи рупа (на средини земљаног игралишта) играчи се удаље од исте одређени број корака и посебно утврђеним редоследом бацају кликере према рупи, а онај који буде најближи рупи игра први. Сматрало се да је предност задњи бацати кликер. Да бисте добили ту привилегију било је потребно само први рећи: “Хопа!” и бацате задњи. Док се остали учесници поделе између себе. Победник у тој партији је аутоматски “хопа” у следећој, а онај који је испао први баца први.


2. Сваки има право на само један потез осим ако не убаци у рупу или елиминише другог играча и тако добије право на још један потез.

3. Уколико приликом бацања погодите нечији кликер сви се враћају на почетну линију. То се зове цике. У неким верзијама, онај који погоди туђи кликер игра први без обзира на удаљеност од рупе. Цике може бити и ако је удаљеност било која два играча од рупе једнака (обично се мери корацима или ширином прста).

Уколико је више од једног играча убацило у рупу из почетног бацања такође се може прогласити “Цике”. У неким лигама постоји и појам “цике-туш”. У том случају један од бацача узме оба кликера, стави један преко другог и са висине рамена испусти у рупу та два кликера. Након што се кликери одбију и удаље од рупе, онај који је ближи игра први.

4. Примарни циљ је ући у рупу. Тек након тога можете гађати друге и, уколико их погодите, избацити из игре, тј. узети им кликер. Уколико их погодите пре уласка у рупу то не мења стање на терену, већ сте само померили противнички кликер. Ипак, ако погодите туђи кликер, а након тога се ваш кликер одбије и уђе у рупу, онда сте избацили противника. Уколико погодите противнички кликер и његова куглица уђе у рупу онда он остаје у игри.

Обично се подразумева да оног кога зовете иде према рупии, али ако то није договорено онда онај који зове треба да нагласи: “понте према рупи”, јер у супротном противник може ‘побећи’ уколико оцени да се налази у неповољној ситуацији.

5. Онај који је у роши има погодност да ‘зове’ (чека) друге. Тако нпр. можете противника звати два, три или четири пута. Након његових потеза ви имате право да гађате противника онолико пута колико сте га звали. Тиме ризикујете да онај кога сте звали победи вас. Уколико се противник довољно приближи роши и избије вас из исте, онда он узима ваш кликер. Такође постоје посебне врсте звања, па противника можете звати да игра са земље, са колена и са кука, али у тим случајевима (осим ако се супротно договорите) и ви на исти начин морате да гађате противника.

6. Уколико за време игре убаците кликер у рупу док се у њој налази други кликер онда се изводи тзв. избијање. Онај који је други ушао у рупу избија овог првог. Избијање се, обично врши из три покушаја, са удаљености најмање за једну дужину стопала и са висине колена. Уколико избијете противника (при томе га дословно морате избацити из рупе) узимате његов кликер, а уколико у томе не успете, игру наставља играч који је на реду.

Добро се забавите! 😉

radiosarajevo.ba

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content